Mind, body & spirit

Wat betekent lichaam, geest en ziel?

Je hebt waarschijnlijk wel al ooit gehoord over de connectie tussen lichaam, geest en ziel. De meeste mensen hebben wel een vaag beeld wat dit betekent, maar het gaat eigenlijk over iemands mentale, fysieke en emotionele/spirituele gezondheid.

Je hebt waarschijnlijk al gemerkt dat wanneer iets je mentaal of emotioneel dwarszit, je dit ook fysiek gaat gewaarworden. Je hartslag verhoogt, je zweet veel harder dan normaal, je hebt moeite om te slapen omdat je constant aan het probleem zit te denken en je voelt de energie uit je lichaam vloeien. Dit is wanneer je lichaam-geest-ziel uit balans geraakt.

Wanneer je rust hebt in je geest, is de kans groot dat je gelukkiger bent, aardiger voor je omgeving bent en meer dankbaarheid toont. Dit is omdat er geen dingen zijn die aan je “knagen” van binnenuit. Fysiek voel je je ontspannen en klaar voor elk probleem dat het leven je voor de voeten gooit.

Omgaan met problemen en obstakels is een deel van het leven dat we helaas niet altijd kunnen vermijden. De verbinding tussen lichaam, geest en ziel versterken vergt inspanning. Ik leg je hier even uit hoe deze drie factoren samenwerken om je algemene gezondheid te verbeteren.

Een gezonde geest

Iemand met een gezonde geest traint zijn brein regelmatig en probeert stress en kopzorgen bewust te vermijden. Positieve gedachten, dankbaarheid en een gevoel van vreugde zijn aanwezig en er is een drang naar leren en kennis vergaren. Net zoal het brein elke nacht slaap nodig heeft, zo heeft het ook nood aan dingen om over na te denken en te filosoferen.

Het beste wat een mens kan doen voor zijn brein is lezen en schrijven. Je kan een boek schrijven, een dagboek bijhouden of gewoon gedachten, ideeën, of wat dan ook neerpennen. Eén van de grootste redenen voor depressie en ongelukkigheid in de hedendaagse maatschappij is een gebrek aan dankbaarheid. Er zijn enkele boeken hierover die mijn leven compleet veranderd hebben en die ik maar wat graag met je wil delen!

Een gezond lichaam

Er zijn basispijlers voor een gebalanceerd lichaam: voeding, beweging en slaap.

De hoeveelheid beweging hangt af van persoon tot persoon en is ook variabel voor leeftijd, geslacht en lichaamsbouw. Beweging betekent niet noodzakelijk sporten. Misschien heb jij veel beweging op het werk en volstaat dit voor jou. Nogmaals, het gaat om het vinden van de juiste balans en wat voor jou persoonlijk werkt.

De juiste hoeveelheid slaap is van vitaal belang. Dit geldt zowel voor lichamelijke als mentale gezondheid. Een vaste routine is hierbij noodzakelijk. Dit betekent elke avond rond hetzelfde uur naar bed gaan en elke ochtend rond hetzelfde uur opstaan. De slaapomgeving is evenzeer belangrijk. Zijnde een donkere kamer, met voldoende ventilatie voor verse lucht en uiteraard een goed bed en vooral de juiste matras voor jouw lichaamstype.

Wat betreft voeding, zijn er duizenden soorten diëten. Ik ben geen fan van het woord dieet. Een regelmatig en gevarieerd voedingsschema is belangrijk voor een goede stofwisseling en het binnenkrijgen van de juiste vitaminen en voedingsstoffen. Ik heb enkele methodes waar ik 100 procent in geloof en die we samen kunnen bekijken.

Een gezonde ziel

Spiritueel zijn is begrijpen dat je een centraal onderdeeltje bent van een geheel dat oneindig veel groter is dan jijzelf. Om in het reine te komen met je ziel, moet je jezelf openstellen om te delen met anderen en leren geven zonder daarvoor iets terug te verwachten. Een gezonde ziel heeft liefde nodig.

De beste manier om de ziel te leren kennen en de balans te vinden is door te mediteren! Er zijn honderden manieren om te mediteren en opnieuw, dit is voor iedereen verschillend. Als je ermee wil starten, ben ik er om je te begeleiden.